YLSY Programı Kapsamında Kontenjan Aldı: Diyanet’ten Astronom Kadrosu

Diyanet, “devlet bursu” olarak bilinen YLSY Programı kapsamında astronom kadrosu için MEB’den kontenjan aldı. Başkanlık, sayısı 120 bine …

YLSY Programı Kapsamında Kontenjan Aldı: Diyanet’ten Astronom Kadrosu

Diyanet, “devlet bursu” olarak bilinen YLSY Programı kapsamında astronom kadrosu için MEB’den kontenjan aldı. Başkanlık, sayısı 120 bine yaklaşan personel ordusuna, “Namaz saatleri ve Ramazan Ayı’nın belirlenmesi” amacıyla çalışan dört de astronom ekledi.

Birgün’den Mustafa Bildircin’in haberine göre sayısı 120 bine yaklaşan personeli ile adeta dev bir orduya dönüşen Diyanet, dört de astronom istihdam ediyor. Namaz saatleri ve Ramazan Ayı’nın başlangıcının belirlenmesi gibi görev tanımları olan astronom kadrosu için Diyanet, her yıl MEB’in yurtdışı bursundan da kontenjan alıyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı, çok sayıda kamu kurumuyla da işbirliği protokolü imzaladı. Eğitimden sağlığa kadar sosyal yaşamın her noktasında etkili olmak isteyen idare, 2017 yılında TÜBİTAK ile de masaya oturdu. Diyanet ve TÜBİTAK arasında Temmuz 2017’de Ay ve Ufuk Gözlem Ünitesi (AYGÖZ) kurulmasına ilişkin protokol imzalandı. İdareler arasında imzalanan protokol hayata geçirilen AYGÖZ Projesi’nin amacı, “Ramazan aylarında yaşanan bin 400 yıllık imsakiye tartışmalarına son vermek” şeklinde açıklandı. Atmosfer Fiziği araştırmaları yürütülen Ay ve Ufuk Gözlem Ünitesi projesinin bütçesi 1 milyon TL olarak belirlendi.

“Namaz vakitlerine ve takvimlere ilişkin hesaplamalar yapmak”

Atmosfer çalışmaları için TÜBİTAK’tan bütçe alan Diyanet’e, yüksek lisans eğitimi için yurtdışına devlet bursuyla gidecek öğrencilerin belirlendiği, “YLSY Programı” kapsamında da kontenjan verildi. Milli Eğitim Bakanlığı’nca yürütülen YLS bursları kapsamında ilk kez 2019 yılında, Diyanet adına yurt dışına yüksek lisans ve doktora öğrencisi gönderilmesi kararlaştırıldı. Diyanet’e, 2019 yılında 49, 2020 yılında ise 20 kontenjan verildi. Kontenjanın bir bölümü, Diyanet’in merkez teşkilatında çalıştırılan astronomlar için kullanıldı.

Diyanet’in sadece merkez teşkilatında bin 405 personel çalışıyor. Merkezde dört astronomun yanı sıra mimar, mühendis, diş doktoru, yönetmen ve diyetisyenler de bulunuyor. Astronomların görev alanı “Yurtiçinde ve yurtdışında gözlemler yaparak namaz vakitlerine ve takvimlere ilişkin hesaplamalar yapmak” olarak tanımlandı.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ