Sınavsız Lisans Tamamlama Hakkı Resmileşti

Sınavsız Lisans Tamamlama Hakkı Resmileşti

Diyanet-Sen’in uzun zamandır üzerinde çalıştığı ilahiyat önlisans mezunlarına sınavsız lisans tamamlama hakkı bugün resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Daha önce TBMM Plan Bütçe Komisyonunda ve TBMM Genel Kurulun’da da kabul edilen İlahiyat Önlisans mezunlarına sınavsız lisans tamamlama hakkı tanıyan Yüksek Öğretim Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair 7141 nolu Kanun resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Söz konusu kanunun 5 maddesinde 2547 sayılı Kanuna geçici maddeler eklendi

Eklenen Geçici madde 77’ye göre

Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla ilahiyat önlisans programlarından mezun olanlara ilahiyat fakültesi ve aynı programı uygulayan fakültelerde, eşdeğer alanlarda lisans tamamlama eğitimi yaptırılır. Bu eğitimin usul ve esasları ile her yıl tahsis edilecek kontenjanlar Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenir.

Geçici madde 77’de yer alan bu ifadelerle ilahiyat önlisans mezunlarına lisans tamamlama hakkı tanınmış oldu.

Diyanet-Sen’in uzun zamandır üzerinde çalıştığı, konuyla ilgili akademisyenlere raporlar hazırlatarak YÖK, siyasiler ve Diyanet İşleri Başkanlığı’na sunduğu ilahiyat önlisan mezunlarına sınavsız lisans tamamlama hakkı tanınması tüm ilahiyat ön lisans mezunlarına hayırlı olsun.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Diyanet-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktutar, Diyanet-Sen olarak önlisans mezunu kurum çalışanlarının sınavsız lisans tamamlamalarının çok önemli olduğuna inandıklarını belerterek “Bunun için akademisyenlerle görüştük. Gerekli raporları hazırlattık. Bu raporu YÖK’e, ilgili bakanlarımıza ve Sayın Cumhurbaşkanımıza sunduk. Görüşmelerimiz çok olumlu geçti. Sayın Cumhurbaşkanımız, bakanlarımız ve YÖK konuya olumlu baktı. Ve bu gün kurum çalışanlarının neredeyse yarısına tekabül eden 56 bin civarındaki kurum çalışanlarımıza sendika farkı gözetmeksizin sınavsız lisans tamamlama hakkı tanınmış oldu. Bu hakkın elde edilmesinde emeği geçen desteklerini bizden esirgemeyen herkese teşekkür ediyorum.

Bayraktutar açıklamasına şöyle devam etti: Usul ve esasları YÖK tarafından belirlenecek lisans tamamlama programı ile tüm İlahiyat önlisans mezunları, bu haktan yararlana bilecek.

Sendika olarak sınavsız lisans tamamlama ile ilgili hazırlattığımız raporrda sendika farkı gözetilmeksizin yapılan bu çalışmanın en önemli fikri DİB çalışanlarının, araştıran, soran, sorgulayan, eğitim anlayışıyla din görevlileri yetiştirmek olduğunu sosyal ve toplumsal hayatın bir gereği olarak, hem de görevlerinin icabı, sürekli ve hayat boyu eğitim ve bu eğitimle özlük haklarında iyileşme, hem de ön görülen DİB yeterliklerini kazanma imkânı sağlamak olarak belirlemiştik.

Bunun ne kadar doğru bir iş olduğunu son gelişmelerle beraber gördük. Bu yasanın çıkma sürecini Diyanet-Sen web sitemizde ayrıntılı olarak anlattık.

Bütün bunlara rağmen sözde sendikalar buna sahip çıkarak bir emek hırsızlığı yapmaktadırlar. İyiye herkes sahip çıkar, ama yiğidin hakkını da vereceksin . Bu yiğit de Diyanet-Sen’dir.

Diyanet-Sen tarihe not düşecek çalışmalar yapıyor. Ayrıca 2004 yılından bu yana toplu görüşme ve toplu sözleşmeye katılan yetkili sendika ve Kurum İdari Kurulu (KİK) toplantılarında Diyanet çalışanları adına yetkili sendika, yani muhatap kabul edilen sendika Diyanet-Sen’dir.

Şimdi size soruyorum, muhatap bile kabul edilmeyenler bu yasayı nasıl geçirecekler? Cin olmadan adam çarpmaya çalışıyorlar. Diyanet çalışanlarını herhalde saf olarak görüyorlar. Diyanet-Sen’in 83 bin üyesiyle Diyanet çalışanlarının teveccühüne nail olduklarını görmeyerek de bir akıl tutulması yaşıyorlar.

iftira ve emek hırsızlığı yaparak tabela sendikacılığı yapanlar, hiç bir faaliyet yapamadıkları için sitelerini yenileyemeyenler, emek hırsızlığı yaparak, emeğin savunucusu anlamına gelen sendika ismine, ruhuna bile ihanet etmekten geri durmuyorlar. Sendikalar emek savunucularıdır, emek hırsızlığı yaparak, sendikacılığı da itibarsızlaştırdılar. Bir teşekkürü bile çok gören, hayatı ve sendikacılığı sadece taklit etmekten ibaret sananlar için, hayat boyu eğitim dediğimiz bu yasa herhalde kendilerini geliştirmek için bu söz de sendikacı arkadaşlara çok lazım olacak.

Diyanet çalışanlarının bu tür sözde sendikacılara, ortalarda dolaşan bu şahıslara itibar etmediğini 83 bin üyesiyle, Diyanet-Sen’ in yanında olduğunu ve ona güvendiğini gayet memnuniyetle görmekteyiz .

DİB çalışanları Diyanet-Sen’e güveniyor, çünkü Diyanet-Sen DİB çalışanların dertleriyle dertlenen ve çözüm odaklı çalışan tek sendikadır.

Camiamıza böyle önemli bir kazanımın elde edilmesinde emeği geçen başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Başbakan Sayın Binali Yıldırım’a Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’a, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’a, YÖK Başkanı Prof.Dr. Yekta Saraç’a, DİB Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş ve başkan yardımcılarına, Milli Eğitim Bakan Müsteşarı Yusuf Tekin’e, Yükseköğretim ve Yurtdışı Eğitim Müdürü Bülent Çiftci’ye raporun hazırlanmasında katkı sağlayan akademisyenlerimize ve koordineyi saylayan Danışmanımız Recep Ekmekçi’ye katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. İlahiyat ön lisans mezunu tüm personele ve bu haktan yararlanmak isteyen herkese hayırlı olmasını diliyorum.

Resmi Gazete’de Yayımlanan Karar İçin Tıklayınız

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ