Kur’an ve sünnet bütünlüğüne aykırı bulunan siteye engel

Kur’an ve sünnet bütünlüğüne aykırı bulunan siteye engel

Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından, “Tevhîd‑i Kur’ân Meali” isimli eser üzerinde yapılan inceleme neticesinde; eserin baştan sona müellifin Kur’an ve sünnet bütünlüğüne aykırı mesnetsiz bir takım görüşleri, felsefî ve mistik kabulleri ile dolu olduğu, ahkâm âyetlerinin bir takım indi ve kabul edilmesi mümkün olmayacak şekilde yorumlanarak yok sayıldığı, İslam inancıyla bağdaşması mümkün olmayacak şekilde tercüme edilmek suretiyle âyetlerin tebdil, tağyir ve tahrif edildiği, hatta yeni âyetler uydurulduğu izlenimini verecek şekilde âyetlerin meallendirildiği tespit edilen, “Tevhîd‑i Kur’ân Meali” şeklinde internet üzerinden yayınlanan eserin web sayfalarına erişiminin engellenmesi talep edildi.

Diyanet‘in “erişim engeli” talebi

703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Kur’an-ı Kerim meallerinin Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığınca, Diyanet İşleri Başkanlığı, kamu kurumları, özel kişi ve kuruluşların talebi üzerine veya resen inceleneceği ya da incelettirileceği bildirilmişti. Kararnamede, inceleme sonunda İslam’ın temel nitelikleri açısından sakıncalı olduğu Kurul tarafından tespit edilen meallerin, Başkanlığın yetkili ve görevli merciye müracaatı üzerine, basım ve yayımının durdurulmasına, dağıtılanların toplatılmasına ve imha edilmesine karar verilebileceği ifade edilmişti.

Kanun Hükmünde Kararnamede, yayının internet ortamında yapılması halinde, Başkanlığın müracaatı üzerine, bu yayınla ilgili olarak erişimin engellenmesinin yetkili kurumlardan istenebileceği kaydedilmişti.

Diyanet İşleri Başkanlığı Hukuk Müşavirliği söz konusu mealin internet ortamında yayınlanmasının İslam dininin temel nitelikleri açısından sakıncalı olduğu, halk arasında intişarının sahih İslam inancına zarar vereceği, halkın zihinlerinde karışıklığa sebebiyet vereceğinden ve din istismarı yapıldığından dolayı 633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun 5 inci maddesinin 5 inci fıkrası uyarınca gerekli işlemlerin yapılması talebiyle mahkemeye başvurdu.

Mahkemenin kararı

Ankara 4. Sulh Ceza Hâkimliği, Diyanet İşleri Başkanlığının başvurusunu kabul ederek eklerde sunulan ilgili siteye ait linkleri inceledi ve başkanlığın belirttiği gerekçeler lehinde karara bağlayarak siteye erişim engeli getirdi. 

Diyanet Haber

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ