KAYSERİ’NİN EN BÜYÜK CAMİSİ İBADETE AÇILDI

KAYSERİ’NİN EN BÜYÜK CAMİSİ  İBADETE AÇILDI

Mimar Sinan’ın Selimiye Camii eserinden faydalanılan, 4 minareli, 3 şerefeli ve 10 bin kişi kapasiteli Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Fevzi Mercan Camii  dualarla ibadete açıldı.

 
Kayseri Organize Sanayi Bölgesi’ndeki çalışanların dini vecibelerini yerine geçirmeleri amacıyla Mimar Sinan’ın ‘ustalık eserim’ diye nitelendirdiği Selimiye Camii’nden esinlenilerek projelendirilen caminin inşaat çalışmaları 23 Kasım 2013 tarihinde başlayan Kayseri Organize Sanayi Fevzi Mercan Camii, yaklaşık 3 yıl gibi kısa bir sürede tamamlandı. Yapımına, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Camii Yaptırma ve Güzelleştirme Derneği’nin de destek olduğu Kayseri Organize Sanayi Fevzi Mercan Camii, Mevlid Kandili’nde dualarla ibadete açıldı. 

 Programa, Vali Süleyman Kamçı, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Vali Yardımcısı Mehmet Emin Avcı, Kayseri İl Müftüsü Doç. Dr. Şahin Güven, İl Emniyet Müdürü İbrahim Kulular, İl JandarmaKomutanı J. Kd. Albay Sn. Hüseyin Bekmez, Emekli Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Necmettin Nursaçan, Melikgazi Kaymakamı Erkaya Yırık, Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Nursaçan, Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, Talas Belediye Başkanı Dr. Mustafa Palancıoğlu, Hacılar Belediye Başkanı Dr. Doğan Ekici, İl Müftü Yardımcımız Mehmet İzci, Melikgazi İlçe Müftüsü Yahya Polat, Hacılar İlçe Müftüsü Mehmet Özbek  ile kurum ve kuruluş müdürleri, OSB Yönetim Kurulu Üyeleri ve vatandaşlar katıldı. 

 İstanbul Ataköy 5. Kısım Ömer Duruk Camii İmam Hatibi Adem Karabey tarafından kıldırılan akşam namazı sonrası sunuculuğunu Melikgazi İlçe Müftülüğü Uzman Vaizi Dr. İbrahim Halil Erdoğan’ın yaptığı programda konuşan Kayseri OSB Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Nursaçan, “Büyük usta Mimar Sinan’ın Selimiye Camii’nden esinlenerek projesi hazırlanan bu caminin inşaatına 2013 yılı içerisinde başlanmıştır. Toplam 25 bin metrekarelik alan olan caminin ana kubbe yüksekliği 41 metre, çapı ise 32 metredir. Ana kubbe 5 yarı kubbeyle desteklenmektedir. Camimizin hat, nakış, motif ve süsleme sanatında Selimiye Camii’nden örnek alınmıştır. Camiye 3 ayrı kapıdan girilmekte olup, çivisiz, tamamı geçmeli sistem el oyması künde kari ahşap tekniği kullanılmıştır. Caminin 333 penceresi, 1 açık otoparkı bulunmaktadır. Camide, su kaynaklı ısı pompası kullanılarak yerden ısıtma ve serinletme sistemi kullanılmıştır. 73 metre uzunluğunda 4 minareli olan cami 10 bin kişi kapasitelidir. Cami inşaatı için Kayseri Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü kaynaklarından 14 milyon, bağışlardan ise 7 milyon destek sağlanmıştır. Bu mabedin inşa ve temelinde emeği geçen ve maddi manevi desteğini esirgemeyen Kayseri Organize Sanayi Bölgesi yönetimi ve yönetim kurulu üyelerine, ayrıca Kayseri Organize Sanayi Müdürü ve yardımcısına, OSB’de görevli birim amirleri ve çalışanlarına, mimarına, mühendisine, müteahhidine ve çalışanına şükranlarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.

 

Diyanet İşleri Emekli Başkan Yardımcısı Necmettin Nursaçan da konuşmasında, “Ne kadar güzel bir an yaşıyoruz. Sebep olanlardan Mevlam razı olsun. Sevgili Peygamberimiz, Mekke’den Medine-i Münevvere’ye geliyor, ilk işi cami yapmak oluyor. Cami bu kadar mı önemli? Evet, bu kadar önemli. Efendimizin birinci işi, cami yapmak; ikinci işi, talebelerin kalacağı yeri yapmak; üçüncü işi, insanları barıştırmak” diye konuştu.

Kayseri’ye ve Organize Sanayi Bölgesi’ne yakışan bir cami olduğunu belirten Vali Süleyman Kamçı ise, “Bu güzel caminin ilimize ve vatandaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum. Güzel bir cami oldu, hayırseverlerimizi tebrik ediyorum. Fevzi Mercan Camii, ilimize, Organize Sanayi Bölgemize yakışır, güzel bir cami oldu. Hayırseverlerimiz başta olmak üzere caminin yapımında emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Burada yapılacak ibadetlerin İslam aleminin huzuruna vesile olmasını temenni ediyorum” dedi.

 

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, “Bu caminin yapımında maddi ve manevi emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Rabbim hayırseverlerimizin sayısını artırsın diyerek dua ediyorum. Rabbim cemaatini bol eylesin, cemaatini daim eylesin.” dedi.

 

İl Müftüsü Doç. Dr. Şahin Güven, “Bundan 1446 yıl önce miladi 571 yılında dünyamıza teşrif eden ve bugün de Mevlid-i Şerif’ini idrak ettiğimiz Hz. Muhammed Mustafa’ya (sav) salât ve selam olsun. Kayserimizin dört bir tarafından bugün buraya camimizin açılışına iştirak eden ve sonrasında da Mevlid-i Nebi programına iştirak eden bütün kıymetli Kayserili kardeşlerim, öncelikle geceniz mübarek olsun. Yüce Mevla, açılışını gerçekleştirmekte olduğumuz bu camimizin minarelerinden kıyamete kadar ezanı eksik etmesin. Camimizin cemaatini bol ve bereketli eylesin. OSB Yönetim Kurulu 2013 yılında teşebbüs ederek temelini atmış olduğu ve bir önceki yönetim ile şu andaki yönetimimizin, bir öncekinin bir sonrakine devrettiği hayrı tamamlayarak bu hale getirmiş oldukları, öncelikle bütün hayırseverlerimize bu camimizin bu şekle dönüşmesinde katkı sağlayan, büyük küçük demeyip katkılarını camimize veren bütün hayırseverlerimize şehrimiz adına, Organize Sanayi adına, Diyanet İşleri Başkanlığı adına teşekkürlerimi arz ediyorum. Ayrıca en büyük katkıyı sağlayan ve OSB Yönetim Kurulu kararı ile bu camimize ismi verilmiş olan Fevzi Mercan amcamıza sizler adına huzurlarınızda teşekkürü bir borç biliyorum. Camilerimiz, İslam’ın mabetleridir ve aynı zamanda sembolleridir. Nerede bir İslam beldesi görsek orada hemen gözümüz cami arar, minare arar. Bu sebeple Müslümanların kurdukları şehirlerde ve medeniyetlerde camiler, merkezî konumdadırlar. Organize Sanayi Bölgemizin ihtiyacı olan; iş adamlarımızın, işçilerimizin sürekli olarak Cuma namazlarında ihtiyaç hissetmiş oldukları bu camimizi inşallah bundan sonra normal beş vakit namazlarda da doldurmayı hedeflemeli ve ona göre çalışmalıyız. Yüce Mevla camilerimizi cemaatsiz, minarelerimizi ezansız bırakmasın inşallah.” dedi. 

 Konuşmaların ardından protokol üyeleri tarafından caminin yapımında katkıları bulunan hayırseverlere plaket takdim edildi. Daha sonra İl Müftüsü Doç. Dr. Şahin Güven tarafından yapılan dua sonrası yatsı namazını, Melikgazi İlçe Müftüsü Yahya Polat tarafından kıldırılması ile mevlid programına geçildi. 

 Mevlid programında, Kayseri İl Müftülüğü ilahi grubu ve Uluslararası Şehit Ömer Halisdemir Anadolu İmam Hatip Lisesi İlahi grubu tarafından ilahiler, Camii Kebir İmam Hatibi Halil İbrahim Aslan, Uluslararası Şehit Ömer Halisdemir Anadolu İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri Öğretmeni Bahauddin İslamoğlu, Hacı Kılıç Camii İmam Hatibi Yasin Yüksel, Uluslararası Şehit Ömer Halisdemir Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Abdulaziz Muhammed Abdulkadir ve Fahri Müezzin Kayyım Fatih Demir tarafından Kur’an-ı Kerim, İstanbul Ataköy 5. Kısım Ömer Duruk Camii İmam Hatibi Adem Karabey tarafından Veladet Bahri, Camii Kebir Müezzin Kayyımı İsmail Hakkı Solmaz tarafından Tevhit Bahri, Ahmet Yağmur Camii İmam Hatibi Mehmet Tanrıöver tarafından da Ya İlahi Bahri okundu. 

 Program Diyanet İşleri Emekli Başkan Yardımcısı Necmettin Nursaçan tarafından yapılan dua ile son buldu. OSB Yönetim Kurulu tarafından program öncesi lokum ve takke, program sonrasın da kandil simidi ve meyve suyu ikram edildi.

Kaynak : Dini Haberlerim

Haberlerimizi Facebook Grubumuzdan Takip Edebilirsiniz : Tıklayınız

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ