Flaş Talep ! Kpss ve Dhbt Sınavları Kaldırılsin !

Flaş Talep ! Kpss ve Dhbt Sınavları Kaldırılsin !

Diyanet Bir-Sen Genel Başkanı Hasan Türüt, KPSS ve DHBT sınavlarının zulüm olduğunu belirterek kaldırılmasını istedi.

Diyanet Bir-Sen Genel Başkanı Hasan Türüt, KPSS ve DHBT Sınavlarının sınava girenler açısından zulüm olmaya başladığını söyledi.

Hatırlanacağı gibi, Kamu Personel Seçme Sınavı Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi (2018-DHBT) değerlendirme işlemleri neticesinde DHBT sınavların da 0,5 kuralı uygulanmıştı. Yanlışın doğruyu götürmesi, bir bölümden net kalmaması, diğer bölümden fazla net olsa bile sınavın okunmuyor olması ve 0,5 kuralına göre her bir testten 0,5 neti olmayanların puanının hesaplanmaması nedeniyle pek çok aday mağdur olmuştu.

Hasan Türüt, KPSS ve DHBT Sınavlarının, sınava girenler üzerindeki olumsuz etkilerini değerlendirerek yazılı basın açıklaması yaptı.

“Bilindiği gibi Diyanet İşleri Başkanlığınca, İmam-Hatip, Müezzin Kayyum ve Kur’an kursu öğretici alım sınavlarında kullanılan Yeterlilik Sınavı kaldırılarak yerine Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi (DHBT) getirildi. İki yıl da bir ÖSYM tarafından yapılan DHBT sınavlarına Lise mezunları, Önlisans Mezunları ve Lisans Mezunları giriyor. Bunlar için ayrı ayrı puan hesaplaması yapılmak suretiyle Kur’an Kursu Öğreticisi, İmam Hatip Ve Müezzin Kayyum kadrolarına ilk defa açıktan veya sözleşmeli atamalar yapılıyor. DHBT sınavlarına katılmayanlar, halen vekil olarak görev yapsalar da işlerine son veriliyor.

ÖSYM, Devlet Personel Başkanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı arasında imzalanan protokol ile KPSS’ye D.İ.B. Din Hizmetleri Sınıfına ait kadrolara atanmak isteyenlerin mesleki bilgilerinin ölçüleceği Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi (DHBT) eklendi. Yıl içinde ilk defa açıktan ya da sözleşmeli atanacakların KPSS’de Genel Yetenek-Genel Kültür sorularına ek olarak Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi (DHBT) sorunlarını da cevaplayarak her iki sınav sonucunda alacakları puanlara göre atamaları yapılıyor.

Ancak yaptığımız inceleme ve araştırma neticesinde KPSS ve DHBT Sınavları nedeniyle açıktan atanmak amacıyla sınavlara girenlerin mağdur olduklarını tespit ettik. KPSS’ye girebilmek için ÖSYM’nin banka hesabına artan oran da belli bir ücretin yatırılması söz konusu… 2018 yılında bu ücret 125 lira olarak tespit edildi. Miktarı ne olursa olsun bu paranın sınava girenleri zorladığı biliniyor. Bu nedenle artan sınav ücretleri, sınava girebilmek için il dışına çıkılması için yapılan masraflar bu kardeşlerimizi zorluyor. Bu sınavlar, maddi ve manevi olarak ciddi sıkıntılara neden olmaktadır.

KPSS’nin yaptığı sınavlar da sorular, İmam-Hatip, Müezzin-Kayyım ve Kur’an Kursu Öğreticiliği alımları için sınava girenlerin seviyesini aşıyor. Kapasitelerinin üzerindeki sınavlarla karşılaşan adayların moral ve motivasyonları bozuluyor. Lise, önlisans ve lisans mezunlarının seviyelerine göre soru hazırlanması gerekir. Buna dikkat edilmemesi başlı başına bir sorundur. Her kurum kendi ihtiyaç ve niteliklerine göre eleman alımı yapıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı da her ilde ihtiyaç duyduğu din görevlisi alımı için sınavlarını kendi yapmalıdır. Bu nedenle KPSS ve DHBT sınavlarının kaldırılmasını istiyoruz. DHBT sınavlarının yapılması zorunlu ise bu sınavın Diyanet İşleri Başkanlığınca bütün iller de yapılması en doğru olanıdır. Diyanet İşleri Başkanlığı, sınav sorularını kendisi hazırlayarak sınava girecekleri genel yetenek-genel kültür ve din hizmetleri konusunda yeterliliklerini ölçebilir. Bunun için hem yeterli uzman, hem de araç gereç mevcuttur. Riskli ve maddi ve manevi açıdan külfetli olan bölge sınavları kaldırılmalıdır. Ayrıca kurulma çalışması başlamış olan Diyanet Akademisi’nin hizmete girmesi için çalışmaların hızlandırılmasını talep ediyoruz. Sınavların, akademi kuruluncaya kadar tüm iller de aynı anda kurum tarafından yapılması gerektiğinin altını çizmek istiyorum. ”

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ