Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, İskele Sancak programına konuk oldu

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, İskele Sancak programına konuk oldu

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Kanal 7 ekranlarından canlı olarak yayınlanan İskele Sancak programının konuğu oldu. Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Gazeteci Mehmet Acet’in Diyanet ve gündemdeki konulara ilişkin sorularını yanıtladı.

“34. İl Müftüleri İstişare Toplantısı”nın yapıldığı Haymana’dan yayınlanan programda Başkan Erbaş,  istişare toplantısıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Başkan Erbaş, FETÖ’nün din istismarının yanında bazı kavramaları da kirlettiğine işaret ederek, şöyle konuştu:

“Ben mesela ‘himmet’ ve ‘hizmet’ diyemiyorum artık. Yani uç kavramlar olarak bunu belirtmiş oldum. Niye? Çünkü çok istismar edildi ve kirletildi. Aslında bu kavramlar bizim için çok sıcak kavramlardı. Dolayısıyla bununla ilgili kitap çalışmamız var. FETÖ ve DEAŞ din istismarı el kitabı çalışmamız yakında bitecek. Dini Yayınlar Genel Müdürlüğümüz bu kitapları basacaklar. Binlerce, belki yüz binlerce el kitabı şeklinde bastırıp bütün milletimize dağıtacağız.”

Başkan Erbaş, çeşitli fıkıh kitaplarında, bir konu hakkında ayet ve hadisler varsa orada içtihat gerekmediğini, ama zaman değiştikçe ahkam da değişebileceğine işaret ederek, “Zaman geçtikçe yeni problemler ortaya çıkıyor, güncel birtakım konular ortaya çıkıyor. O yeni ortaya çıkan meselelere, problemlere göre çözümler getirmek gerekiyor, bu fıkhın güncellenmesidir” dedi.

Kadın konusuna İslam çok önem verdiğini ifade eden Başkan Erbaş, İslam’ın geldiği dönemlerde kız çocuklarının diri diri toprağa gömüldüğünü, kadınların pazarda köle olarak satıldığını hatırlatarak, şöyle konuştu:

“Kölelik kadın-erkek herkes için vardı o dönemlerde. Peygamber Efendimiz böyle bir dönemde “Cennet annelerin ayakları altındadır” dedi. Üç kız çocuğunu iyi bir şekilde yetiştirip eğitimini, terbiyesini veren kişi için Cennet kapıları açıktır buyurdu. İki kız çocuğu ya da bir kız çocuğu da olsa. Bu ne demektir? Kız çocuklarına sahip çıkmak, kadını topluma kazandırmaktır”

“Kız çocuklarının küçük yaşta evlendirilmesi doğru değil”

Başkan Erbaş, kadının ihmal edilmesine yönelik, onun eğitimden mahrum bırakılmasına yönelik çalışmaların, kız çocuklarının küçük yaşlarda evlendirilmesinin doğru olmadığını belirterek, evlilik yaşı için kızlarda 17, erkeklerde 18 şeklinde tespit edildiğini kaydetti

Gazeteci Mehmet Acet’in “4 kız babası olduğunu öğrendim bugün. Kızlarınızın eğitimleri, evlilik durumları, yani bir baba olarak kızlarınızla ilgilenebiliyor musunuz?” sorusu üzerine Başkan Erbaş şunları söyledi:

“Çok şükür elimizden geleni yaptık. 3 kızım üniversite mezunu, birinci kızım ilahiyat fakültesi mezunu, talebemdir aynı zamanda. İkinci kızım imam hatip lisesini bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi İngilizce Mütercim Tercümanlık Bölümünü okudu, şu anda İngilizce öğretmeni olarak görev yapıyor. Üçüncü kızım yine ilahiyat fakültesini bitirdi, bu sene öğretmenliğe başladı, öğretmenlik yapıyor. Dördüncü kızım da imam hatip lisesi lise ikinci sınıfta şu anda. Tabii ilk iki kızım 22 yaşında evlendiler, nasip oldu. Onlardan da altı torunum var. Cenabı Hakk herkese nasip eylesin, bu çok önemli bir mürüvvettir. Yani evlat, evladın çocuklarını görmek, onları yetiştirmek.”

“Üzerinde ittifak sağlanmamış konular ekranlara taşınmamalı”

Üzerinde ittifak sağlanmamış konuları sosyal medyada paylaşılmaması, televizyon ekranlarında konuşulmaması gerektiğini vurgulayan Başkan Erbaş, “Ramazan geliyor, buradan ben özellikle televizyon yöneticilerimize ya da gazete yöneticilerimize seslenmek istiyorum, milletimizi ihtilaflı konularla meşgul etmeyelim. Bilgilendirmeler yapalım, Hz. Peygamberin hayatından kesitler anlatalım. Sahabe hayatından bilgilerle insanımızı bilgilendirmeye çalışalım. Yani Ramazan’ı bir eğitim hareketi haline getirelim. Ramazan ayı zaten Kur’an ayıdır” şeklinde konuştu.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ