Dini Haberlerim

Dhbt-İlmihal Namaz konusu Özel Soru ve Cevapları

Dhbt-İlmihal Namaz konusu Özel Soru ve Cevapları

DHBT- İLMİHAL NAMAZ KONUSU ÖZEL SORULAR

1.Vâcip oluşu kulun fiiline bağlı olmayan
vitir, ramazan ve kurban bayramı
namazları gibi namazlara ne ad verilir.

a) li-aynihî Vâcip b) li-gayrihi vâcip
c) farz-ı kifâye d) salat-ı nezîr

2.Vâcip oluşu kulun fiiline bağlı olan nezir
namazı ve ifsat edilen nâfile namazın kazâsı
gibi namazlar ne ad ile anılır.

a) Tatavvu b) li-gayrihî Vâcip
c) gayr-i müekked d) müfsidâtü’s-salât

3 “…………..düzenli olarak kılınan ve bir
vakti bulunan sünnetlerdir. Sünnet-i müekkede
ve sünnet-i gayr-i müekkede olarak
nitelendirilirler.” Boşluğa hangi kavram
getirilmelidir

a)Sünnet-i zevâid b) Sünnet-i hudâ
c) Sünen-i Revâtib d) Sünen-i Reğaib

4. “Hanefî literatürde, sünnet-i müekkede olan
namazlar kısaca………; gayr-i müekked
olanlar ise………… veya …………” diye
adlandırılmıştır. Boşluklar hangi terimler ile
tamamlanmalıdır.
a) Sünnet, müstehap/mendûb
b) Tatavvu, nafile/zevâid
c) Sünnet, nâfile/zevâid
d) Nâfile, müstehâb/mendûb

5. “Ramazan ayında yatsı namazından sonra
kılınan teravih namazı,………… türünden bir
namazdır ve Ramazan ayına mahsus olmak
üzere teravihten sonra düzenli olarak kılındığı
için aynı zamanda……….. kapsamında yer
alır.” Boşlukları tamamlayan doğru
kavramlar hangileridir.

a) Sünnet-i müekkede/revâtib
b) Gayr-i müekkede/ revâtib
c) Sünnet-i müekkede/reğâib
d) Gayr-i müekkede/reğâib

6.“Sünen-i Regaib: Vakte bağlı olmayan
namazları içine alır. Bunlar gönüllü olarak
kılındığı için “gönüllü (tatavvu) namazlar
olarak da adlandırılır.” Şıklarda verilenlerden
hangisi bu türden bir namaz değildir.

a) Teheccüd b) Kuşluk (duhâ)
c) İstihâre d) istihâze

7. Nâfile namazlarla ilgili olarak verilen
hükümlerden hangisi yanlıştır.
a) Sünnetlerin en kuvvetlisi sabah
namazının sünnetidir.
b) Sabah namazının sünneti dışındaki bütün
nâfile namazlar oturarak kılınabilir.
c) Vaktinde kılınamayan tüm sünnetler,
daha sonra kazâ edilebilirler.
d) Nâfile namaz bozulacak olursa
Hanefîler’e göre kazâ edilmesi vâciptir.

8.Nâfile namazlarla ilgili olarak verilen hükümlerden hangisi yanlıştır.

a)İstenilen her vakitte nâfile namaz kılınabilir.
b) Nâfile namazların evde kılınması daha faziletlidir.
c) Nâfile namazların bütün rek‘atlarında kıraat farzdır.
d) Nâfile namazlarda belirleme yapmaksızın mutlak niyet yeterlidir.

9.Teravih namazıyla ilgili olarak ifade edilenlerden hangi seçenekte verilen hüküm yanlıştır.

a) Teravih, sünnet-i müekkededir.
b) Kadın ve erkek için orucun değil ramazan ayının sünnetidir.
c) Teravihin cemaatle kılınması kifâî sünnettir.
d) Oruç tutmayan teravih kılamaz.

11. Aşağıdakilerden hangisi namazın vaciplerinden değildir?

a) Secdede burnu yere koymak
b) Zamm-ı sure okumak
c) Namaza tekbir ile başlamak
d) Namazın sonunda selam vermek

12.Aşağıdakilerden hangisi namazı bozan bir davranış değildir?

a) Namaz kılan kimsenin secde edeceği yerden birisinin geçmesi
b) Ezberinde olmayanı namazda mushafa bakarak okumak
c) Manası değişecek derecede Kur’an’ı yanlış okumak
d) Kıbleden göğsünü çevirmek

13.Bir insanın yerleşmek maksadı olmaksızın bir yerde en az on beş gün veya daha fazla geçici olarak kalmaya niyet ettiği yere ne ad verilir?

a) Vatan-ı Aslî b) Vatan-ı Sükna c) Vatan-i Ziyaret d) Vatan-ı İkame

1 A 2 B 3 C 4 A 5 A 6 D 7C 8A 9 D 10 D 11 C 12 A 13 D

 

 

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ