CAMİ GÖREVLİLERİNİN ZORUNLU NAKİL SINAVLARI KALDIRILMALIDIR

CAMİ GÖREVLİLERİNİN ZORUNLU NAKİL SINAVLARI KALDIRILMALIDIR

Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı faaliyet gösteren ve yurtiçinde bulunan camilerin toplam sayısı 90 bin civarındadır. En büyük yerleşim birimlerinden en küçük (Mezra) yerleşim birimlerine kadar cami veya mescitlerin bulunduğu ülkemizde, İmam-Hatip ve Müezzin-Kayyım olmak üzere yaklaşık 100 bin civarında da cami görevlileri vardır. Diyanet İşleri Başkanlığının ilgili mevzuat ve yönetmelikler gereği, bir görevlinin görev yaptığı Cami’den başka bir Cami’ye nakli, il müftülüklerinde oluşturulan sınav komisyonu maharetiyle hayat bulmaktadır. Ancak soruşturma veya görev icabı söz konusu sınava tabi tutulmadan hatta köy ve mezra camilerinde görev yapan görevliler, aynı statüdeki bir camiye nakil sınavına girmeden de yer değişiklikleri yapılmaktadır. Bununla beraber teşkilatımızı en fazla yıpratan, yoran ve şaibeli olmaktan bir türlü kurtaramayan nakil sınavlarına bir çözüm önerimizi daha önceleri dile getirdiğimiz gibi, önemine binaen tekrarlamak istiyoruz. Şöyle ki;

Cami görevlileri yer değişikliği talebinde bulundukları zaman mutlaka MBSTS, diploma, kıdem ve hafızlık durumlarını belirtir puanlarının belirli kısımları esas alındıktan sonra sistem üzerinden müracaatları yaparlar ve 30 puanın üzerine çıktıkları takdirde nakil sınavlarına girmeyi hak ederler. Her ayın ilk Salı günü İl müftülüklerinde oluşturulan sınav komisyonu tarafından sınava tabi tutulurlar ve komisyonun vermiş olduğu puan ile diğer puanları da toplanmak suretiyle tercih hakkını kazanır veya kazanamaz. Lakin Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı taşrada görev yapan cami görevlilerinin tamamına yakını maalesef mustarip durumdadır. Çünkü il müftülüklerinde oluşturulan sınav komisyonunun tamamında şaibe olduğuna inanan cami görevlileri bu nedenle kurum aidiyetine de pek sahip olamamaktadır.  Nitekim teşkilatımızda, adamı olan istediği yere atanır söylemi de algı olmaktan çıkmış tamamen tam inanmışlık içerisine girmiştir. Diğer taraftan, sınav komisyonlarına siyasilerin, imtiyaz sahiplerinin ve makam mevki sahiplerinin müdahaleleri inkâr edilemeyecek durumdadır. Bu nedenlerden dolayıdır ki;

  1. Yer değişikliklerini tespit için yapılan sözlü nakil sınavlarının lağvedilerek kıdem ve puan sistemine göre bilgisayar ortamında işlemlerin gerçekleştirilmesi. Bu şekilde teşkilatta aidiyet duygusu oluşturulacak, herkes birbirine güvenecek, adamı olan istediği yere naklini yaptırır düşünceleri rafa kaldırılacaktır. Zira MEB tarafından hatta teşkilatımızca da Kur’an Kursu Öğreticileri için uygulanan bilgisayar yöntemi son derece huzurlu ortamlar oluşmasına vesile olmuştur.
  2. A ve B grubu Camilere görevli seçimi ise; şartları taşıyan görevlilerin tarafsız sınav komisyonu maharetiyle sertifika sınavına tabi tutulması ve sertifika almaya hak kazananlar içerisinde yine bilgisayar ortamında tayin ve tespit edilmesi son derece isabetli bir uygulama olacaktır. Filhakika özellikli olan camilerde görev yapan görevlilerin daha donanımlı, kendilerini geliştirmiş, beşeri münasebetleri ve mesleki bilgi ve becerileri toplum nezdinde de takdir edilecek pozisyonda olacaklardır. 

     

    Bahse konu hususların biran önce Diyanet İşleri Başkanlığımızca gündeme alınması ve uygulanabilir konuma getirilmesi, teşkilatta çalışma azmini, kurumsal barışı ve aidiyet duygusunu olumlu yönde etkileyecek, personelin moral ve motivasyonunu artıracaktır. 

     

    Mustafa ÇOPURSUZ

    Tüm Memur-Sen Konfederasyonu ve

    Diva-Sen Genel Başkanı

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ