Apple M1’e açık kaynak kodlu işletim sistemi

Geçtiğimiz ay sanal Apple ile iPhone yazılımı geliştirme konusunda davası gündeme gelen Corellium teşebbüsü Apple M1 yongalı MacBook …

Apple M1’e açık kaynak kodlu işletim sistemi

Geçtiğimiz ay sanal Apple ile iPhone yazılımı geliştirme konusunda davası gündeme gelen Corellium teşebbüsü Apple M1 yongalı MacBook kullanıcılarına sürpriz yaptı. Ubuntu artık Apple M1 üzerinde çalışabiliyor.

ARM sanallaştırması konusunda deneyim sahibi olan Corellium teşebbüsü; yaptığı duyuruda Ubuntu 20.04 sürümünü Apple Silicon tabanlı Mac Küçük üzerinde çalıştırmayı başardığını bildirdi. Ubuntu 20.04 sürümü tam fonksiyonlı olarak çalışabiliyor.

Apple MacBook’ta açık kaynak kodlu işletim sistemi

Teşebbüs USB üzerinden tam bir Ubuntu sürümü çalıştırdığını belirtiyor. Ağ irtibatı ise USB Tip-C portuna bağlanan bir adaptör ile sağlanmış. USB, I2C, DART üzere dayanaklar de porta dahil edilmiş.

GPU eksiği Apple takviyesiyle çözülebilir

Bununla birlikte tek bir eksik var o da GPU dayanağı. Linus Torvalds’ın da bahsettiği üzere Linux içerisinde GPU için yazılım etrafı oluşturmak epeyce güç ve Apple’ın buna katkı sağlaması gerekiyor.

PS4’te de Ubuntu çalıştırmışlardı

Yeniden de Corellium teşebbüsü yazılım tabanlı olarak bir düzeye kadar grafik sürece motoru sunabiliyor. Bunun haricinde PS4 konsoluna Linux kurması ile tanınan Asahi Linux takımı bilakis mühendislik yaparak Apple M1 için Linux uyumlu grafik şoförleri üzerinde çalışıyor. Corellium’un yapısı GitHub üzerinde paylaşıldı.

KAYNAK: DONANIMHABER, HABER7
ETİKETLER:
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ