7. Hadis ve Sîret Araştırmaları Ödülleri Sahiplerini Buldu

7. Hadis ve Sîret Araştırmaları Ödülleri Sahiplerini Buldu

Meridyen Derneği’nin Sonpeygamber.info Projesi kapsamında düzenlenen VII. Hadis ve Sîret Araştırmaları Ödül Töreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle 16 Aralık 2017 Cumartesi günü saat 12:00’de Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Tören, Eyüp Sultan Cami İmamı Erhan Mete’nin Kur’ân-ı Kerim tilavetiyle başladı. Sonpeygamber.info’nun projelerini anlatan tanıtım filminin ardından Meridyen Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Melike Koç selamlama konuşması için sahneye davet edildi.

Uzun bir hazırlık süreci ve çok sayıda duayen isimle yapılan istişareler sonucunda 2015 yılında hayata geçirilen ve detayları ilk defa kamuoyuyla paylaşılan, devasa bir kapsama sahip Hadis Veritabanı Projesinin takdim ve tanıtımını proje direktörü Prof. Dr. Yavuz Ünal yaptı.

Ünal’ın sunumundan sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sahneye davet edildi. Erdoğan’ın konuşmasının ardından da  ödül törenine geçildi.

Bu yıl yedincisi düzenlenen Hadis ve Sîret Araştırmaları Ödülleri’nde makale, yüksek lisans ve doktora kategorilerinde yarışmaya başvuran adayların eserleri, Prof. Dr. Ahmet Yücel, Prof. Dr. Tahsin Görgün, Prof. Dr. Adnan Demircan, Prof. Dr. Yavuz Ünal ve Prof. Dr. Âdem Apak gibi alanlarında yetkin isimlerden oluşan jüri tarafından değerlendirildi.

Yapılan değerlendirmeler sonucu, Hadis ve Siret Araştırmaları Yarışması’nın bu yılki makale kategorisi birincilik ödülünü iki isim paylaştı. Zübeyde Özben’in “Hanefîler’in Mukaddime Temelli Hadis Usulü Literatürüne Katkısı” başlıklı makalesi ile  Abdulvahap Özsoy’un  “Sahâbe Yorumunun Mutlaklaşması – Hüzeyme’nibn Şahitliği Örneği”  başlıklı makaleleri ödüle layık görüldü.

Hadis ve Sîret Araştırmaları Yarışmasının yüksek lisans kategorisinde, Vahyin Başlangıcıyla İlgili Siyer Kaynaklarındaki Rivayetlerin Değerlendirilmesi” başlıklı yüksek lisans teziyle jüri tarafından birincilik ödülüne lâyık görülen Sayın Şükran Adıgüzel’e ödülünü Cumhurbaşkanı Erdoğan verdi.

Bu yıl, doktora kategorisinde bir isme birincilik ödülü takdim edilmesi kararlaştırılırken, yine doktora kategorisinde yarışmaya başvuran iki isme de mansiyon ödülü verilmesi uygun görüldü. Doktorakategorisinde birinci“Modern Hadis Tartışmaları Bağlamında Muvatta’daki Mürsel Rivâyetler”  başlıklı teziyle Rahile Kızılkaya Yılmaz olurken, Mansiyon ödülünü “Belagat Açısından Buhârî ve Müslim’de Mecaz İçeren Hadisler” başlıklı teziyle Duran Ekizer ile “Hadis ve Tarih Metodolojilerinin Karşılaştırılması (Hicret Rivayetleri Örneği)” başlıklı teziyle Fuat İstemi birlikte paylaştı.

Meridyen Derneği tarafından, ilmî hayatını Hz. Peygamber’i anlamaya ve anlatmaya adamış kimselere vefa duygularını dile getirmek amacıyla takdim edilen Hadis ve Sîrete Hizmet Onur Ödülünün sahibi, araştırma ödüllerinden farklı olarak, hadis ve siyer alanındaki akademisyenlerin ve hocaların önerileriyle belirlendi. Sunulan teklifler ve yapılan değerlendirmelerin neticesi olarak, Hadis ve Sîrete Hizmet Onur Ödülü, 2011 senesinde âhirete irtihal eden merhum Prof. Dr. Talat Koçyiğit’in hâtırasına takdim edildi. Ödülü Talat Koçyiğit’in oğlu Selçuk Koçyiğit aldı.

Kaynak : Siyer.info

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ